1962 ringde och vill ha tillbaka sin syn på världen.

Om någon har bestämt sig för att vara utbildad och läst på sig så vet ni att det är mycket på gång i USA just nu, och det här är något som jag har nära hjärtat. Protester i flera delstater är på gång för att öka medvetenheten om rasismen i Nordamerikas rättssystem.

Polisen Darren Wilson sköt ihjäl Mike Brown som inte bara var oskyldig från allt annat än att illegalt gå över vägen, men också obeväpnad. Det här är inte rätt, Darren Wilson sköt Mike sex gånger, varav två gånger i huvudet – amerikanska poliser har en gräns för hur många gånger de får skjuta någon i självförsvar, och de ska sikta på benen. Mike Brown blev inte träffad någonstans nära benen, han var inte ens aggressiv mot Darren Wilson men den här jäveln tyckte att han hade all rätt att försvara sig själv mot den svarta pojken som sprang iväg från honom med händerna i luften.

Och alla ni som tror att ni vet något om fallet och försöker rättfärdiga det här med att säga, ”jamen Brown hade ju stulit från en butik” (vilket förövrigt inte är sant efter som att det finns videobevis – http://goo.gl/JL0T5u – att han betalade för det han ”stal”, stölden hittades på av polisen då de märkte att de var i djup skit och behövde bevis mot Mike Brown), grattis, ni har valt förtryckarens sida! Vem har förtjänat att bli avrättade för att de skulle ha stulit något, hur kan detta ses som ett faktum som kan rentvå det här mordet?

Tydligen är USAs poliser så oprofessionella och har så dålig självdisciplin att de inte kan hålla sig från att skjuta folk som har händerna i luften. De är till och med så oprofessionella att de arbetar tillsammans med KKK. (http://goo.gl/LgvWDC)

Darren Wilson har blivit miljonär på det här, han gifte sig och har fått fira Thanksgiving med sin familj idag medan Mike Browns familj har firat sin första av många helgdagar utan honom. Och det här är inte första gånger det här händer på USAs gator, nej fan, det här är inte heller sista gången. Men aldrig har en amerikansk polis suttit av någon tid eller betalat något pris för att ha mördat på grund av hudfärg. Ja, de där republikanerna är jävlig snabba att säga ”varje liv har betydelse” då det handlar om abort, men fan de blir tysta då en svart pojke blir mördad av en lagens tjänare.

Ännu till de som himlar med ögonen då någon bråkar om det här, ”gör det inte till en rassak”, ni borde skärpa er. Bara för att vi i Finland och Skandinavien har privilegiet att ignorera det som händer ute i världen betyder det inte att vi borde.

tumblr_nflw9bActP1qd9bz1o1_1280

Continue Reading

Helg är bra

Jag har haft en mycket fin helg, även om det är den värsta helgen som finns efter som att det är de sista lediga dagarna innan provveckan och jag egentligen borde läsa på alla mina prov och jag kan inte göra en enda sak utan att känna hårda skuldkänslor, så ni kan ju tänka skuldkänslorna denna helg. Men den där Tom Hiddleston-filmkvällen med Christa, bion och teatern var verkligen värt det.

Vi har ju löst planerat att ha en filmkväll med Christa väldigt länge, och nu hände det äntligen. War Horse var på listan tillsammans med Only Lovers Left Alive (som vi inte såg för att vi inte hittade den med tillräckligt bra kvalité), och vi bakade en mycket god kladdkaka och sen äventyrade vi med att poppa popcorn i kastrull! Vi pratade om allt mellan himmel och jord och åkte linbana, och sen visslade några underliga Bobäckbor åt oss – en mycket trevlig kväll var det. Men min helg var inte färdig med Christa än (vilken lycka!), ikväll for jag nämligen med min älskade Anna för att se Christas teatergrupps teater ”Denna dimension och nästa” som de hade i våras också men de nu bättrat på. Jag tyckte att den var perfekt till att börja med, men på något sätt hade de gjort den ännu bättre och jag grät till och med lite! ♥

Men nu är det åter dags att läsa franska, så att jag inte sitter i auditoriet imorgon och gråter.

Continue Reading

Borta bra med under sängen bäst

Jag är så trött, det är därför jag inte bloggat på ett litet tag. Men jag har några riktigt bra orsaker med detta – jag har ju faktiskt varit utomlands och skolan är rätt skoningslös. Men det är inte värre än man gör det, efter ett par vakna nätter kan jag åtminstone låtsas som att jag vet vad biologikurs två handlar om; den skulle dock vara mysigt med någon som kunde banka in informationen åt mig innan provveckan men jag misstänker att jag är ensam med det här, och jag är i precis samma båt med den här dumma långmatten och vad fan är fysik om jag får fråga? Som vi ser med denna fältstudie som är min gymnasiegång, jag är inte duktig med vetenskap.

Och ja, jag skrev utomlands! Belgien för att vara exakt, och för att vara riktigt jävla petnoga så var jag i Waregem – en stad mindre än Vasa men trevligare än Stockholm. Älskade livet där, drack öl som om det vore kranvatten och sömn är verkligen endast för de döda. Internationellt sett är jag väldigt tillfredsställd; alla finska flickor fick till och med gratis shots av männen i baren, så jag skulle våga påstå att jag har levt.

Nu får jag ju det såklart att låta som att vi inte gjorde något annat än att dricka och festa (inte helt fel, åtminstone blev ingen i vår grupp magpumpad som den där norska flickan), men vi gjorde mycket annat – projektarbete och sight-seeing var högt uppe på listan av saker vi satte otroligt mycket tid på. Dessutom fick jag se EU-parlamentet och Ypres, vilket verkligen flammande upp mina töntiga intressen för historia och politik!

Men ja, mycket lärorik resa och jag ångrar inte alls att jag åkte, och det ska bli skitroligt då belgarna kommer till Vasa!

Continue Reading