Stockholmsmorgon

Är för tillfället i favoritstaden Stockholm med Anna! Vi kom igår på kvällen, men vi gjorde inget av värde eftersom att vi var pisströtta efter ett försenat flyg, plus dåligt med personal på Arlanda så vi var tvungna att vänta i en halvtimme på våra väskor. Den där finska bitterheten kryper verkligen fram då svenskar slöar. Dessutom har Sonera massor av problem så min telefon hittade inget mobilnät med Telia, och det gjorde allt så mycket jobbigare då vi inte hade som möjlighet att kolla upp adresser och liknande (även om vi inte behövde det i slutändan, men det hjälpte ju inte med den där stillaliggande paniken) men ingen dog och vi kom fram levande, så allt löste sig.

Nu är vi ensamma i lägenheten med min brors enorma TV så vi kollar vidare på Arrow, för att varje gång jag blir beroende av något nytt så måste Anna följa med.

DSC_1119

DSC_1130

DSC_1136

DSC_1140

DSC_1149

DSC_1155

Continue Reading

ett öppet brev till kvinnor som inte är feminister

Min goda vän Lotta sommarpratar idag – första omgången kom just till sitt slut och det kommer ännu en gång ikväll på Radio Vega, men i vilket fall som helst ska alla gå och göra sig själva en tjänst och lyssna på det här.

Hon pratade om feminism, och det är ju ingen hemlighet att jag brinner för det. Jag har varit högljudd och öppen med den delen av min personlighet sedan jag var tretton år gammal och lärde mig vad feminism egentligen står för; i stort sett bestämde jag mig en dag för att älska mig själv.

FEMINISM

För er som inte kan googla, läsa, eller lyssna på Lottas sommarprat så ska få en snabb förklaring på vad feminism egentligen är: feminism är att försvara och fastställa de gemensamma politiska, ekonomiska, kulturella, och sociala rättigheterna mellan könen. Det betyder att båda könen ska tillsammans regera, inte patriarkatet eller matriarkatet.

Feminism är en rörelse för frihet, jämlikhet, val, kärlek, medkänsla, respekt, solidaritet och utbildning.

tumblr_nbhq6adjUp1s5b5tzo1_500

Nu är ju problemet det att feminism är ett skitigt ord. Jaså, är du feminist, nå lika bra att du hänger dig för du strider för ett problem som inte existerar. Feminism är fel och fult och det kommer i vägen för politiken och det skrämmer de övervuxna barnen som kallas vita, konservativa män (ibland till och med liberala män, nu ska vi inte diskriminera). Feminism passar inte som diskussionsämne runt matbordet, speciellt inte om du är en sjutton år gammal flicka som sitter bredvid sin storebror och mittemot sin pappa. Feminism är poänglöst och förstör det fina sociala ideologin vi vill sträva till som de grottmänniskor vi tydligen är. Feminism är jobbigt och det enda jag hör är skrik.

lol. okej. visst. Skrik och rop från män, skrik och rop från människor som inte ens har något att göra med hela jävla ideologin. Hur kommer det sig att en organisation menad att stöda och revolutionera samhället för kvinnorna, ändå börjar handla om män? Liksom, ta ett jävla andetag och gå tillbaka till din problematiska politik istället för att stampa in på något som inte alls har med dig att göra. För att det är på grund av dessa högljudda män vars manlighet blivit hotade av kvinnor som ber som samma lön för samma arbete som feminism ses som en jävligt dålig och jobbig sak som inte är värt att ens prata om längre för att herregud är det inte tillräckligt jämlikt redan?!?!?

tumblr_nmi8tjxYmi1s6uduro1_1280

Därför finns det kvinnor som inte är feminister. Jag är inte feminist för jag hatar inte män, jag är inte feminist för att jag vill ha jämlikhet mellan könen, jag är inte feminist för att jag tycker inte att jag är bättre än män, jag är inte feminist för att det skrämmer bort pojkarna, jag är inte feminist för att jag är inte bög, jag är inte feminist för att jag tycker inte att kvinnofrågan är så viktig ändå. Jag är inte feminist för att jag är inte svag.

Okej, det är väl visserligen bra om du inte har behövt utstå sexuella trakasserier eller vardagssexism. Det är ju trevligt om du aldrig haft en könsroll tillämpad dig eller känt dig nervös då du går genom stan då det är mörkt. Det är jättebra om du får samma lön som männen som gör samma arbete som du, det är också bra om du aldrig behövt försvara dig själv för att du tycker om vetenskap eller matte eller serietidningar eller något annat ”pojkaktigt”. Då är jag glad för din skull, för om du aldrig behövt känna dig hotad eller kränkt på grund av vad en man sagt eller tyckt om dig är det toppen och det verkar som att du lever i något sort utopi för kvinnor och du får jättegärna skicka adressen.

tumblr_nn6aae37va1stfro3o1_r1_1280

Men tänk inte på dig själv för en minut. Tänk på kvinnorna som blivit våldtagna men fått skulden på grund av hur de var klädda. Tänk på kvinnorna som jobbat skiten av sig och ändå inte får den där chefspositionen. Tänk på flickor som fyller elva år och en dag senare gifts bort till en sextioårig gubbe som hans sexslav. Tänk på kvinnorna som måste sälja sig själva för att ha råd att leva. Tänk på kvinnorna som blir gravida och måste ge sin våldtäktsman visiteringsrättigheter till barnet. Tänk på kvinnorna som blir förnekade abort för att deras hälsoval görs av män med en juridisk bakgrund. Tänk på kvinnorna som har större risk att bli offer för sexuella övergrepp än att dö vid fronten då de är ute som soldater i krig. Tänk på flickorna som känner männens fingrar knipa dem i röven innan de ens fyllt tretton. Tänk på kvinnorna som fått syra i ansiktet för att de skrattade. Tänk på flickan vars man drog ett rakblad över hennes ansikte för att hennes hemgift var otillräcklig. Tänk på kvinnorna som blir tillsagda att de är smutsiga för att de hade sex innan äktenskapet, och tror det som sägs, de går resten av livet övertygade om att de inte är värdiga kärlek. Tänk om de kvinnorna som inte lever längre på grund av att de sa nej. Tänk på våldtäktskulturen.

tumblr_nm94axrMMQ1r83d7lo4_540

För att oddsen att blir attackerad av en haj är 1 av 3,748,067 medan en kvinnas odds att bli attackerad och våldtagen av en man är 1 av 6. Men då ses hajen som ett farligt rovdjur och det är rationellt att vara rädd för dem, men då du är betänksam och försiktig mot män så hatar du män och borde brinna i helvetets eldar.

Bara för att inte du behöver feminism så betyder det inte att det inte finns kvinnor ute i världen som behöver ditt stöd, din solidaritet, din feminism.

Tänk inte på dig själv, tänk på statistiken. De senaste åren har 93% av alla filmer regisserats av män, 80% har varit skrivna av män, 70% av alla talroller var givna åt dem och i 2014 var 88% av alla filmer med en man i huvudrollen. Och det här är filmindustrin, en industri som ska representera världen vi lever i då det kommer till människor, känslor, åsikter etc, men ändå verkar det som om världen inte alls är 50/50 med män och kvinnor. Då får vi inte bara en värld med överflöd av män, vi får också den mest missförstådda varelsen som existerar i vårt unga samhälle, nämligen kvinnokaraktären som är skriven av en ogift man utan systrar och observationsförmåga. Men då vi ber om diversitet, så hör de hämnd och de blir rädda.

tumblr_nmyr00nQMJ1sdcgj3o1_540

När kvinnor mot feminism säger, ”Jag behöver inte feminism för att vi är redan jämlika”, vad de egentligen säger är, ”jag har mitt, så håll käften.”

För att kanske jag inte skulle bli nekad antagning till ett universitet på grund av att jag är kvinna, något som hände Marie Curie, men det betyder inte att alla flickor i världen har samma privilegium som jag, och är det då inte mitt ansvar att sprida medvetenhet och göra allt jag kan? Bara för att jag har det bra och inte går igenom mycket mer sexism än att bli kallad Fake Geek Girl (vilket är jävligt tamt jämfört med hur kvinnor behandlas i månget u-land) så betyder det inte att feminismen är en strid som jag ska ignorera. Jag existerar inte på denna jord för att se till att pojkarna i min omgivning är bekväm men mina åsikter, jag existerar inte på denna jord för någon pojke överhuvudtaget – jag existerar på denna jord för att se till att jag dör och lämnar något bättre bakom mig.

För att även om feminism är välgörande för män också så ska inte dess validitet och betydelse hänga på hur användbart det är för män.

Skärmbild (22)

Continue Reading

får hjärnskakning från att dunka huvudet i skrivbordet

Om du av någon orsak bryr dig om Ant-man och inte vill ha spoilers så är det här inlägget inte för dig.

Ant-man

Jag såg Ant-man ikväll. Japp. Det gjorde jag. Jag har inte väntat på Ant-man, jag har inte sett framemot Ant-man, jag har inte haft förväntningar eller hoppats på något. Så hur kommer det sig på guds gröna jord att jag ändå är så otroligt besviken? Jag har inte svaret på mycket, men det här vet jag förklaringen på.

Den här Kajsan älskar Marvel, det är inte en hemlighet. Det är inte något som jag gömmer eller skäms över; jag har inte precis haft någon orsak för det. Innan nu. Nu är det andra Marvel-filmen i rad som jag vill gråta arga tårar över, och det är otrevligt och gör mig obeskrivligt ledsen för jag har inte sålt min själv för den här skiten. Vi minns mitt inlägg om Age of Ultron, en film jag väntat på i tre år som tog tag i mitt hjärta, rev det ur min bröstkorg och gav det en tjugoenpistolssalut medan de kastade det in i en virvelström av internaliserad sexism och frustrerande karakteriseringar – och nu kommer en film som jag knappt kan ge två skit om och jag sitter ändå efteråt i mitt mörka rum och muttrar fula ord medan jag skriver ett passiv-aggressivt blogginlägg om skändligheten. Vem kan jag ringa för att få det här att sluta? Joss Whedon fick sparken från Marvel men det verkar inte stoppa alla andra tråkiga vita killar att ta ett egoistiskt grepp om franchisen och runka av till sina underbara idéer för filmerna som blir mer rasistiska för varje sekund som går.

Och nu sitter nån och suckar och undrar varför jag är så arg igen, hade filmen bara vita människor? Fanns det bara en enda kvinna med en relevant talande roll och gjorde det helt omöjligt att komma igenom Bechdeltestet? Gjorde de den där klassiska Disneygrejen igen och hade bakgrundskaraktärer av färg, men de var endast rasistiska stereotyper av sin ras? Ja, ja, och åter ja. Dessutom förstärktes dåliga könsstereotyper, de använde sexistiskt språk mer än en gång, storyn var ihålig och löjligt dåligt skriven och all dialog var klychigt superhjälteprat (seriöst, jag väntade mig nästan att de skulle dra till med ”with great power comes great responsibility”. liksom snälla). Och dom dödade Wasp, en av de viktigaste människorna som grundade The Avengers! MCU sparkar på sina fans, skiter i viktiga karaktärer som inte bara ger representation för kön och raser, men som har enorm betydelse i serietidningarna. Jag är så trött.

Hela projektet var ju dessutom en katastrof från början till slut då huvudskribenten hoppade av efter att ha jobbat på filmen i nästan tio år! Och då flera av skådespelarna och besättningsmedlemmarna följde hans visa fotspår så borde de ha kastat in handduken med projektet och börjat med att krama om andra framtida filmer som behöver mera kärlek, som Black Widow-filmen vi väntar på men tårar i ögonen, och Black Panther som blev påskjuten bara för att Ant-man var så legendarisk och viktig och behövde verkligen komma ut även om det kom ut till en fanbas som inte skulle bry sig om Scott Lang om Stan Lee själv stod med pistolen mot deras huvuden och bad dem älska den där jävla lilla myran.

Så nu sitter jag här efter den mest patetiska och irriterande filmen sedan Age of Ultron, och jag är trött på de här gamla vita gubbarnas storhetsvansinne som fortsätter att ta livet på min kärlek till Marvel. Och de kanske ska komma med en tvåan. (Nej, jag gråter inte, jag är bara allergisk mot Marvels gudkomplex)

Det enda bra i den här jävla monstrositeten var den där fucking myran som hette Antony. Det var kul.

tumblr_ns2pz3Uo9S1ubk74no1_500

When I die I want Kevin Feige to lower me into my grave so he can let me down one last time.

Continue Reading