Batatfranskisar tredje dagen i rad, no big deal

IMG_9288

Denna lördagskväll tillbringades med min fina kusin som ville ha filmkväll, och vem är jag att säga nej? Eller ja, jag skulle antagligen sagt nej om det vore så att jag har ett ordentligt socialt liv, men eftersom jag tillbringat dagen med att städa huset och tänka på att läsa till studenten var jag helt utmattad och ganska redo att bara chilla lite.

Vi for iväg och hyrde första och andra X men-filmerna och lagade middag i form av batatfranskisar (som jag ätit så mycket av den här veckan, det är antagligen min nya favoritmat, det är nästan för mycket för mig och jag har nu märkt att jag har konstigt starka och känslosamma band till potatis) och Anammas grönsaksbullar (som jag också ätit OTROLIGT mycket av under den här veckan), och även om allt från bullarna till gräddfilssåsen på sidan om var veganska så fick hela middagen 9,5/10 av kusinen, jag är väldigt nöjd. Dessutom hade vi många produktiva diskussioner om allt möjligt, det är riktigt roligt att han äntligen är i den åldern då man kan umgås lite mer ordentligt.

IMG_9282 Vi bakade också brownies av svarta bönor, som också fick goda betyg och jag tänkte att jag skulle sätta in receptet här så att alla kan prova på! Det är från Minimalist Baker som för övrigt har massor av enkla, snabba, veganska recept! Tipstips.

Veganska och glutenfria brownies

1. 425g svarta bönor, sköljda och avrunna
2. 2 stora linfrösägg (eller chiafrösägg); ca 2 msk linfrön/chiafrön + 6 msk vatten (den kan lönas att köra fröna genom en kaffekvarn eller liknande för att mala dem ordentligt)
3. 3 msk smält kokosolja
4. ca 5 msk kakaopulver
5. 1/4 tsk salt
6. 1 msk vaniljsocker
7. 1 dl socker
8. 1 1/2 tsk bakpulver
Valfria toppings: nötter eller chokladbitar

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en bakform med 12 muffinsformar. Skölj bönorna och låt dem rinna av en stund. Mal fröna, och blanda dem med vattnet i en matberedare, pulsera några gånger och låt det vila någon minut. Tillsätt resten av ingredienserna utom nötterna eller chokladen som eventuellt ska användas till topping, och sätt igång matberedaren. Smeten borde vara rätt jämn och slät, verkar det för tjockt är det bara att tillsätta en tsk med vatten tills det ser bra ut, men smeten borde inte vara rinnande. Fördela smeten jämnt i formarna och tillsätt nötterna eller chokladen om så önskas. Grädda i ugnen 20-26 minuter eller tills topparna är torra, ta bort formen ur ugnen och låt den svalna i en halvtimme. Browniesarna håller några dagar i kylskåpet i en lufttät container.

S Å G O T T

Continue Reading

Simple twist of fate

IMG_9218-horz

Det blev en lite annorlunda tisdag för mig idag, och det endast för att jag har ett väldigt ingrott tisdagsmönster som jag följt i snart ett halvår. I varje period så här långt i skolåret har jag slutat tidigt på veckans andra skoldag, det har varierat mellan klockan 9:30 och 11:00, men det har alltid varit på förmiddagen. Dessa dagar har jag glatt avlägsnat mig från skolområdet så snabbt som möjligt, satt mig i bilen och genast satt igång senaste avsnittet av Ted & Kaj-podden och lyssnat då jag kört till butiken och handlat mat för veckan medan jag idiotflinat åt podcasten som spelat i mina hörlurar. Sen har jag kommit hem, lagat lunch, gjort lite skolarbete och bara njutit av min lediga tid – men inte idag. Det kom inget nytt poddavsnitt, jag hade inget behov av att fara och handla mat eftersom pappa köpt några matkassar åt mig senast igår, och jag ville egentligen bara lyssna på Skotts låt ”Wolf” om och om tills jag kom hem. Sen skulle jag tillbaka till stan vid klockan 13 för ett infotillfälle inför fredagens Uni-dag i Academill, och för att intervjuas av Jenni, och för att vika in hos Christa. Det var helt enkelt alldeles för mycket för att vara en ordentlig tisdag för mig. Detta har således lett till att jag gått omkring och tänkt att det är typ, torsdag, hela dagen, vilket är lite jobbigt.

Därför bjuder jag på två snapchatselfies jag tog under dagen, för att jag tycker de är lite lustiga.

IMG_9223

Jag har dock gjort mer under kvällen än jag planerat, Idami whatsappade mig just då jag hunnit hem och ganska snabbt igen satt jag i bilen för att träffa henne. Vi lagade grönsaksbullar och ungspotatis och det blev så otroligt självklart hur mycket mer ambitiös Idami är med sina middagar än jag är, eftersom jag väldigt ofta kör att laga mat för hela veckan på tisdag och äta samma måltid tills helgen. Men det är billigt, åtminstone.

Vi for hem till mig lite senare, åt lite glass och tittade på en skräckfilm från 80-talet som hade en väldigt blodig tvist i slutet och vi hängde inte riktigt med, möjligtvis för att vi satt och färglade. Enormt med vardagsmys.

IMG_9234

Continue Reading

Skrämmande tatueringsfeber

Jag tänkte skriva lite om tatueringar, vilket jag inte egentligen gjort så värst ingående även om jag själv har tatueringar och dessutom just har utökat mina armblommor. Jag lägger kanske upp någon bild av det så småningom, nu tänkte jag dock berätta lite om vad jag funderat för framtiden (läs, inkommande år, inga hastiga beslut här inte). Som en liten parentes så har jag tagit (nästan) alla bilder från google och pinterest och har inget personlig band till dem annat än att jag tycker de är fina!

Vi kan börja med det som är närmast mitt hjärta, nämligen feminism och att provocera och där har jag mången idé, framför allt mindre tatueringar som skulle komma lite mer i skymundan, t.ex. som dessa:

efc4dd7caa63e1551c500d93c1ef3ae6-horz

Jag är mycket fäst vid tanken att ta mig en klassisk venussymbol med tunna linjer, det skulle kanske vara det klaraste sättet att få fram budskapet, och det är inte svårt att få såna tatueringar fina. Jag skulle lätt kunna para ihop den med min HP-tatuering och få en fin liten betydelsefull handled, men det känns inte heller som det mest optimala valet av några orsaker. Det är en ytterst populär tatuering, många har den, vilket inte är ett problem, men det är ju nog roligt att ha något mer unikt, det kommer jag inte ifrån. Sen har ju min goda vän Lotta redan en väldigt vacker venussymbol på sin arm, och även om jag är fullständigt säker på att hon inte skulle ha något emot att jag skaffar en likadan, så vill jag satsa på något mer intrikat. Med det sagt så kommer jag garanterat att skaffa mig en venussymbol vid något tillfälle i mitt liv, så det här känns mest som tomma ord. I alla fall, två tankar jag haft väldigt länge som stannat med mig över ett år nu är något i stil med första och andra bilden i collaget ovan, eftersom jag får en betydande känsla av samhörighet då jag ser såna. Det är svårt att förklara, men de är väldigt framstående feministiska symboler för mig, tillsammans med dessa:

a1a426490016b709ea9acee0d91ccf6f-horz

En brinnande BH. Det är egentligen det önskemålet jag har haft längst (snart två år har jag haft tanken), men jag är inte helt säker var på min kropp jag skulle vilja ha den. De tatueringarna som jag sett med det här ämnet har dock alla varit mycket fina, och det är garanterat något som (förhoppningsvis) kommer ta en evig vila på mig, någon dag. Det är också en bild som skulel vara enkel att kustomisera och göra till min egen, medan den också skulle hänvisa till feminismens historia (likt en klädhängstatuering, vilket också är något jag funderat kring) och hur långt vi har kommit i kampen – men den skulle också fungera som en påminnelse om den långa vägen vi har framför oss.

Sen en ganska ny idé, som fortfarande utarbetas av mina hjärntroll, är en X-files-inspirerad tatuering. Nu finns det säkert någons om flämtar till, vilket jag kan förstå MEN i mitt försvar kan en gå tillbaka i min blogg ända till 2013 och hitta texter om The X-files, och jag äger hela serien på DVD, som jag köpt s j ä l v (till stor del), jag tvingade Anna att se Fight the Future så många gånger att jag knappt förstår hur hon orkade med mig i högstadiet, och halva sjuan och åttan steg jag upp EN TIMME tidigare varje vardagsmorgon för att titta det inspelade avsnittet som kommit på TV4 under natten. Det är något som ligger mig mycket nära hjärtat, och därför känns inte det här som en dålig idé. Dessutom är jag väldigt intresserad av rymden och science-fiction och utomjordingar och dylikt, vilket gör att tatueringen inte ens skulle behöva vara en direkt X-files-inriktad grej, den skulle också kunna stå på sina egna ben. Men ja, det är såklart öppet än, men jag hade tänkt mig något i den här stilen:

61d3ae2667fc071b95c0bf49b1c34b90-horz

Dessutom fick jag en snapchat av Christa för några dagar sedan som verkligen talade till mig, och jag tyckte inte bara om den för motivet, men också för min väns lustiga kommentar på den:

IMG_9137

Jag tänker mig dock något motiv som skulle vara avgränsat inom en ram, likt de ovan, men åtminstone ett UFO, och kanske en textrad.

Men ja, här är mina tankar för tillfället! Som allt har många av mina idéer förändrats med tiden, men dessa är de som jag känt starkast för och som jag förhoppningsvis kommer ta modet och skaffa någon dag.

Continue Reading

Fanatiskt städande à la ångest

DSC00868

De senaste dagarna har jag tydligen bestämt mig för att skjuta över all studentprovsstress till sidan för att istället ordna upp delar av min vardag som inte egentligen behöver städas upp. Lite irriterande, men då igen har jag spelat duolingo flera timmar per dag och genom det repeterat franska, så jag tror inte det är direkt panik med studierna. Idag blev rummet offer för min petighet, och jag flyttade om alla mina böcker (mamma kom med en väldigt träffande kommentar då jag berättade, ”dom där böckerna har hunnit snurra ganska många gånger i rummet ditt på bara någon månad”, så rätt hon har) och ordnade upp alla mina papper från tre år i gymnasiet. Det har varit lite krångligt med sinnet och humöret och det generella välmåendet på sista tiden, så jag tror jag städar och rensar så mycket just nu för att få lite kontroll över hur livet går framåt. Och det har faktiskt hjälpt, så det fortsätter antagligen i samma banor framöver en stund till.

DSC00876

Continue Reading

Impulsköpscentrum

Idag har livet rensats. Jag hade som ett litet inofficiellt nyårslöfte att jag skulle sluta köpa saker bara för att köpa, och om något har varit ett problem i detta nittonåriga liv så har det varit att köpa kläder i onödan. I garderoben finns det plagg som har dragits från tre olika bostäder, kläder som startade i detta hus och är tillbaka nu efter tre år, gått cirkeln runt och ändå har jag inte klätt mig i dem oftare – så, idag bestämde jag mig för att argt och bestämt gå igenom hela min garderob och äntligen göra mig av med allt jag inte längre får glädje av, för att efteråt donera allt lämpligt till människor som behöver mina impulsköp mer än jag. Nu när jag läser det här ser jag att det låter väldigt Marie Kondo och att självhjälpsböckerna ropar mitt namn på grund av plagiat, men ta det som ni vill.

Främst bestämde jag mig för två kriterier. Om jag inte haft på mig plagget på åtminstone ett år, och det inte är ett tidlöst plagg som kan ha en framtid i min garderob får det kola vippen. Det fanns bara en kategori kläder som fick stanna, även om de uppfyllde tidigarenämnda kriterier: nämligen nostalgiska plagg. Till exempel har jag inte haft på mig min Wicked-tröja sedan jag gick i åttan, men jag tänker för guds skull inte göra mig av med den, mamma köpte ju den åt mig då vi var och såg musikalen på Broadway. Den får stanna i sin hög, tillsammans med alla mina superhjältetröjor, som jag vill ha för att minnas den forna tiden av total hängivelse till Marvel (som visserligen fortfarande pågår, men jag försöker klä mig bättre). Men utöver det var jag ganska skoningslös, och fick till slut ihopsamlat två stora, svarta påsar med kläder som ska doneras, och åter en påse full med söndriga plagg och underkläder. Jag har sannerligen inte gjort mer än det idag, men det räckte två timmar och jag tänker nu belöna mig själv med några avsnitt av The Good Wife.

DSC00865

Continue Reading